top of page

Valentýnské menu pro dva



Svatý Valentin byl římský kněz, misionář a biskup, který zemřel mučednickou smrtí. Není přesně známo, kdy byl svatořečen, stalo se tak v raném středověku, protože je zapsán ve Zlaté legendě ze 13. století a v chrámových kalendářích 14. století, včetně českých. V římském martyrologiu se jeho svátek slaví 14. února. Kolem životopisu tohoto světce panují nejasnosti, existují dvě legendy, nejspíše se v nich prolínají životy dvou stejnojmenných světců. Podle prvé legendy sv. Valentin z Terni zemřel mučednickou smrtí 14. února 269 na příkaz římského císaře Claudia II. poté, co přes zákaz oddával snoubence podle křesťanského ritu. Byl tedy kněz v Římě nebo prvním biskupem v jihoitalské Interamně (dnešní Terni).


Podle té druhé byl roku 203 zvolen biskupem v Terni. Po několika letech jej pozval rétor Kratón do Říma, aby léčil jeho syna. Valentin se za chlapce modlil, až jej Bůh vyslyšel a syna zázračně uzdravil. Proto se Kratón se svou domácností, svými 3 žáky, urozenými to Athéňany, a synem městského prefekta nechal od Valentina pokřtít. Římští senátoři za to Valentina obvinili z nekalých praktik a na prefektův rozkaz byl uvržen do žaláře. Na to byl jedné noci sťat.


Od těch dob se na Den svatého Valentýna (zkráceně také Valentýn) slaví v anglosaských a dalších zemích každoročně 14.února jako svátek lásky a náklonnosti mezi intimními partnery. Je to den, kdy se tradičně posílají dárky, květiny, cukrovinky a pohlednice s tematikou stylizovaného srdce, jako symbolu lásky. A my jsme pro vás k oslavě tohoto svátku všech zamilovaných připravili toto Valentýnské menu:



Valentýnské menu pro dva

*

Amuse bouche

*

Welcome drink Mimosa

*

Lososové carpaccio , bylinky, pesto & telecí tataráček , lanýž

Focaccia s oregánem

*

Filet z tuňáka, sezam, & steak z hovězí svíčkové

Středomořská zelenina ratatouille, bramborová tartufo espuma

*

Nugátový a kokosový větrníček, jahody


*

Cena menu pro dva 1 555,-

Commentaires


bottom of page